Kıran Resimleri - İnci Aral - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Kıran Resimleri – İnci Aral

Kıran Resimleri – İnci Aral

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2012
Eklenme: Ocak 17th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 112
Yazar: İnci Aral

983 Kişi Tarafından Görüldü

Kıran Resimleri; düğünlerini, cenazelerini, yoksulluklarını ve umutlarını paylaşan insanların, kışkırtmayla kan dökecek, komşusunu yakacak hale getirildiği 1978 Kahramanmaraş katliamını anlatıyor.

 

İnci Aral, fitili karanlık ellerce ateşlenen ve Türkiye’yi 12 Eylül’e götüren toplumsal bir cinneti edebiyata aktarırken kendi yazarlık anlayışından ödün vermeden, giriştiği işin büyüklüğü altında ezilmeden bir destan çıkarıyor ortaya. İnsan aklına, vicdanına, onuruna sığmayan dayanılmaz bir vahşeti yaşayanları, neden kurban seçildiğini bile anlayamadan hayatları cehenneme dönenleri edebiyatın belleğine kaydederken de inanılmaz insane manzaraları çiziyor.

İnci Aral’ın yazarlığında bir dönemeç saydığı bu kitap özgün diliyle okuru sarsıyor, içini dağlıyor, zihninde sorular büyütüyor: Böyle bir gözü dönmüşlük, böyle bir acımasızlık, böyle bir vahşet neden, nasıl olabilir?

Kıran Resimleri, yalnız Türkiye resimleri değil; Asya, Afrika ve ‘Latin’ denilen o Amerika manzaraları bunlar. Afganistan’da, Lübnan’da, Uruguay’da, Güney Afrika’da, Özbekistan, Habeşistan ya da Brezilya’da, Tayland, Salvador ya da Kamboçya’da, kıvırcık saçlı, beyaz ya da badem gözlü kadınlar, hep aynı kıran manzaraları içinde.

Kıran Resimleri’nde kanımca bir ‘Maraş Olayı’ değil, bir kadın olayı vardır. Maraş katliamı görüntüleri içinde, insanlığın gündeminde daha çok çok uzun zaman kalacak olan evrensel bir sorun, kadın sorunu işlenmiştir. Doğu Perinçek

 

Kıran Resimleri’ni okumaya başladım ve daha ilk bölümde çarpıldım. Aynı acılarla ağlayıp aynı sevinçlerle gülen insanların sadece bir günde can düşmanı kesilip birbirlerini boğazlayışlarının, gerçeküstü, inanılmaz ve vahşi öyküleriydi anlatılanlar.

İnci Aral, kanlı Kahramanmaraş olaylarından insan manzaraları çiziyordu. Bu bir ‘katliam kroniki’ idi. Onat Kutlar

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.