Ümit Çiçeği (Aspidistra) - George Orwell - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Ümit Çiçeği (Aspidistra) – George Orwell

Ümit Çiçeği (Aspidistra) – George Orwell

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2016
Eklenme: Ocak 18th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 291
Yazar: George Orwell

847 Kişi Tarafından Görüldü

Olgunlaşma çağında bir genç, hayatta nelerle karşılaşır? Niçin komünist, faşist, kapitalist veya antikapitalist olur? Çağımızın en ünlü yazarlarından biri olan George orwell, siyasi inançların çok defa hissi meselelerin bir sonucu olduğunu en iyi bilenlerden biridir.

George Orwell, bu romanında, sosyalist düşüncelere sahip bir gencin «Para -Tanrısı» adını verdiği şeyden nefret edişini ve bu nefreti yüzünden sefil bir hayatı seçişini, sonunda «aşk» a mağlûp oluşunu anlatır.

Derin bir sezgi gücü, akıcı üslûbu ve eşsiz mizah kabiliyeti ile, olgunlaşma yolundaki bir gencin ibretli macerasını dile getirir. Yalnız gençler değil, bütün dünyadaki gençlik dalgalanışını, çağımızın meselelerini merak edenler ve gerçek roman okuyucuları da bu kitabı büyük bir haz duyarak merakla okuyacaklardır.

Ümit Çiçeği (Aspidistra) özeti

Paris ve Londra’da Beş Parasız kitabından sonra yazdığı Aspidistra aslında genel hatlarıyla birbirine çok yakın kitaplar. Her ikisinde de Orwell’in parasız dönemlerinin etkisini görüyoruz. Kahramanımız Gordon üç beş kuruşa bir sahafta çalışan, yaşam felsefesi olarak paraya ve paranın getirmiş olduğu düzene kapitalist her türlü öğeye karşı çıkan münzevi gibi yaşamaya çalışan birisi.

Aynı zamanda bu durum ona hem sefalet hem de ürkütücü bir boşluk duygusu vermiş tuhaf bir adamdır.Teoride bu münzevi hayatı benimse de pratikte her münzevi gibi kasvetli hücresinde gizli gizli insanlar dünyasına dönebilmeyi umduğu anlar olmaktadır. Her ne kadar paraya bu kadar karşı olsa da parasızlığın hayatı için ne kadar zorlukları olduğunu görüyor.

Kitabın baş kahramanı Gordon kendisini para ile dönen dünyadan koparmaya çalışan bir karakterdir. gündüzleri cuzi miktarda bir parayla kitapçıda çalışır, geceleri ise Londra Sefaları adlı kitabını bitirmeye çalışır. kitap gordon’un para düzeniyle yani kapitalist sistemle olan savaşını anlatmaktadır ki kazanan anlayacağınız üzere en baştan bellidir.

Gordon beş parasız ve gururlu bir insan olduğu için sefil hayatı yaşar, sizi de bu hayata tanık ettirir. bir süre sonra beyniniz gordon’un beyniyle, düşünceleriyle eşleşir. gordon’un paradan kaçarken ağzından para lafını hiç düşüremediğini görürsünüz.

Kitap’dan Kısa Alıntı

Saat ondört otuzu çaldı. Bay McKechnie’nin kitabevindeki küçük yazıhanede oturmakta olan Gordon, uyuşuk bir hareketle masaya doğru uzandı; sigara paketiyle oynamaya başladı. Gordon Comstock, Comstock Ailesinin son ferdiydi ve henüz yirmi dokuz yaşında olmasına rağmen oldukça yıpranmıştı.

Daha uzaktan, caddenin karşı tarafından bir yerlerden gelen başka bir saat sesi duyuluyordu şimdi. Gordon güçlükle doğruldu ve sigara paketini iç cebine soktu. Dört tane kalmıştı pakette; canı çok istemesine rağmen şimdilik içmemesi gerekiyordu.

Ancak iki gün sonra para alabilecekti. O gece ve ertesi gün sigarasız kalmak istemiyordu.

Bu kadarcık sigara ile nasıl idare edebileceğinin sıkıntısı içinde kalktı,kapıya doğru yürüdü. Ufak tefek, ince yapılı bir adamdı; endişeli bir görünüşe sahipti. Ceketinin sağ kolu, dirsek yerinden yıpranmıştı ve bir düğmesi de eksikti. Yer yer lekeli, boru gibi bir pantolon giymişti. Ayakkabılarının tamire muhtaç olduğu ise hemen göze çarpıyordu.

Ayağa kalkarken, pantolonunun cebindeki paralar şıngırdamıştı. Bütün serveti oradaydı: topu topu birkaç peni.. Bir an durakladı ve sonra cebinden bir üç peni, çıkartıp baktı.

Çok aptallık etmişti bunu almakla! Dün, sigara alırken olmuştu bu iş. Dükkandaki o küçük yosma, «size bir üç-peni versem olur mu efendim?» demişti. Ve kendisi de buna hiç ses çıkartmamıştı tabii. Budala, sersem budala!

Cebinde sadece beş buçuk peni’si olduğunu düşünerek büyük bir üzüntüye kapıldı birden. Boş bulunup aldığı o üç-peni, tek başına hiçbir işe yaramazdı.

«Ne kadar?» diyecektiniz;

tezgahtar kız, «üç-peni» diye cevap verecekti.

Ve siz cebinizden o pis parayı, ufacık bir fiş gibi, tek başına çıkartıp uzattığınızda; kız, sizin beş parasız biri olduğunuzu hemen anlayacaktı. Bir daha o dükkana girebilirsen gir bakalım sonra..

 

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.