Sessiz Yığınların Gölgesinde (Toplumsalın Sonu) - Jean Baudrillard - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Sessiz Yığınların Gölgesinde (Toplumsalın Sonu) – Jean Baudrillard

Sessiz Yığınların Gölgesinde (Toplumsalın Sonu) – Jean Baudrillard

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2019
Eklenme: Ocak 17th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 86
Yazar: Jean Baudrillard

967 Kişi Tarafından Görüldü

“İş görebilen tek gönderenin adı yine sessiz çoğunluktur. Bütün güncel sistemler bu model üstünde iş görmektedirler. Varlığı toplumsal değil, istatistiksel olan bu kaypak kavramın ortaya çıkabildiği tek yer sondajlardır. Toplumsal adlı gökyüzünün ufkundaki hayal ya da toplumsalın zaten içinde bulunduğu bir ufkun simülasyonu.

Sessiz çoğunluğun ya da kitlelerin düşsel bir gönderen olması, onun var olmadığı anlamına gelmez. Bunun anlamı sessiz çoğunluğun artık temsil edilemeyecek bir durumda bulunmasıdır. Kitleler artık temsil edilememektedirler.

Ses vermeyen bu kitleler sondajlar aracılığıyla sık sık yoklanmaktadırlar. Düşünceleri yansıtılmamaktadır. Yalnızca ne düşündükleri konusunda testler yapılmaktadır. Referandum (kitle iletişim araçları da sonsuz bir soru yanıt referandumudurlar) politik gönderenin yerini almıştır. Oysa sondajlar, testler, referandum ve kitle iletişim araçları temsil edici bir sisteme ait tertibatlar değil, simülatif bir sisteme ait olan tertibatlardır. Artık amaçlanan şey bir gönderen değil, bir modeldir.”

Jean Baudrillard bu metinde yukarıdaki bakış açısından yola çıkmakta ve bu anlamda için için kaynama özelliğine sahip kitle, modern toplumlara ait bir özelliğe dönüşmektedir

özet

Baudrillad’a göre kitle: toplumsalın içinde kaybolan bir kara deliktir. Toplumun gittikçe sessiz bir yığın haline gelmesine ve sonunda ise bir kitle haline dönüştüğüne kitabı okurken şahit oluyoruz. Kördüğüm şeklinde ilerleyen toplumsalın her şeyi sünger gibi emip dönüştürdüğünü gördümüz de kitlelerden bir şey beklememiz açıkçası doğru olmayacaktır. O (kitle )iletici etkilere sahip olmayan bir yapı ve bununla birlikte tüketici konumdadır. Baudrillad’a göre onlar tepkisizliktir ,tepkisizliğin, nötr olanın gücüdür. Kitlelerin kendilerini özgürleştirme gibi bir amaçları yoktur.

 

“Toplumsal: ‘Artık’ üretip, onu yok etmek demektir.” Artık; insan eliyle piyasaya sürülen ve popülariteliği bittiği zaman yine insan tarafından red edilen ve bir zamanlar bütün toplumun kabul gördüğü olgulardır. Bunun temel nedeni kitlelerin eylemleridir. Kısaca açıklamak gerekirse kitle; devlet, tarih, kültür ve anlamın çevresinde oluşmuş ışığı yok ederek emen, yığınların tek bir tip olmasının son noktasıdır. Ve kitle toplumu oluştur toplum, devleti oluşturur.

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.