Öteki - Dostoyevski - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Öteki – Dostoyevski

Öteki – Dostoyevski

Lisans / Fiyat: ücretsiz
Yıl: 2019
Eklenme: Ocak 17th, 2024
Dil: Türkçe
Sayfa: 188
Yazar: Dostoyevski

5.941 Kişi Tarafından Görüldü

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski (1821-1881): İlk romanı İnsancıklar 1846’da yayımlandı. Ünlü eleştirmen V. Belinski bu eser üzerine Dostoyevski’den geleceğin büyük yazarı olarak söz etti. Ancak daha sonra yayımlanan eserleri o dönemde fazla ilgi görmedi. Yazar 1849’da I.Nikola’nın baskıcı rejimine muhalif Petraşevski grubunun üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Kurşuna dizilmek üzereyken cezası sürgün ve zorunlu askerliğe çevrildi. Cezasını tamamlayıp Sibirya’dan döndükten sonra Petersburg’da Vremya dergisini çıkarmaya başladı. Dostoyevski, 1846 yılında yayımlanan Öteki adlı eserinde kişilik bölünmesini, parçalanmış bilincin kurduğu ürkütücü ve tehlikeli dünyayı konu edinmiştir.

Tansu Akgün (1977): İstanbul Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Rusça ve İngilizceden çeviriler yapan Tansu Akgün, Maksim Gorki ve Anton Çehov’dan tiyatro oyunları, F.M Dostoyevski’den romanlar ve Jakob Abbott’dan biyografiler çevirdi.

 Özeti

Öteki, Fyodor Dostoyevski’nin kardeşine yazdığı bir mektupta “İleride Öteki’den benim başyapıtım olarak bahsedecekler..” diyerek önemini belirttiği eseridir. İlk kez 1846 yılında basılmıştır ve bazı yayıncılar kitabın adını Öteki, bazıları ise Öteki Ben olarak çevirmiştir. On dokuzuncu yüzyıl Rusya’sında geçen eser, insanların ikiyüzlülüğünü, bencilliklerini, yaltaklanmalarını hor gören bir anlatıma sahiptir. Karakter bölünmesini en iyi şekilde okuyuculara aktaran Dostoyevski, aynı zamanda eserinin ana fikrini de ustalıkla ön plana çıkarmıştır.

günümüzde novella yani kısa roman olarak nitelendirilse de, Dostoyevski eserinden roman olarak bahsetmiştir.

Dokuzuncu dereceden Bay Yakov Petroviç Golyadkin, kendi halinde, sakin bir hayata sahiptir. İnsanların sosyal konumlarından dolayı yargılanmalarını, hor görülmelerini kınamakta fakat yeri geldiğinde kendisinden düşük konumda bulunan insanlarla konuşmak bile istememekte, oda hizmetlisini hor görüp ona kötü davranmaktadır. Kişisel olarak böyle bir çelişkide olan Bay Golyadkin, aynı zamanda çevresindeki insanlar tarafından küçük görülen, ezik ruhlu bir insandır. Eline geçen paralarla güzel kıyafetler almakta, araba tutup gezmekte ve pahalı restoranlarda yemek yiyerek kendini insanlara beğendirmeye çalışmaktadır.

Bay Golyadkin bir sabah kalktığında kendini çok mutlu hissettiğini fark eder. Yataktan kalkar kalkmaz ilk önce oda hizmetlisini kontrol edip sonra da cüzdanını çıkarıp içindeki paraları sayar. Hatırı sayılır bir miktarda para biriktirmeyi başarmıştır. Kahvaltısını yapıp önceden kiraladığı kupa arabasıyla sokaklarda gezinmeye başlar. Çarşıya geldiklerinde arabacıya durmasını emreder. Dışarı çıkıp çarşıda en pahalı bulduğu kıyafetleri, parfümleri, aksesuarları ve ayakkabıları satın alır. Amacı akşam yapılacak olan hamisinin kızı Klara Olsufyeviç’in yaş günü partisine iki dirhem bir çekirdek gidip herkesi kendine hayran bırakmaktır. Özellikle de Klara Olsufyeviç’e kendini beğendirmeyi her şeyden fazla istemektedir.

Akşam olduğunda giyinip kuşanmış bir halde kupa arabasına binerek arabacıya hamisinin evine sürmesini söyler. Biraz erken gitmektedir, fakat heyecandan daha fazla beklemeye takati kalmamıştır. Arabacıya beklemesini söyledikten sonra heyecandan ve terden sırılsıklam olmuş bir halde kapıyı çalar. Kapıyı açan hizmetçi kim olduğunu ve ne istediğini sorduğunda ise kendini tanıtır ve yaş günü partisine geldiğini söyler.

Hizmetçi adını duyunca kendisini içeri alamayacağını, böyle talimat aldığını söyler. Bay Golyadkin oldukça şaşırmış ve afallamıştır.

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.