Mit'in Gizli Tarihi (Milli İstihbarat Teşkilatı) - Tuncay Özkan - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Mit’in Gizli Tarihi (Milli İstihbarat Teşkilatı) – Tuncay Özkan

Mit’in Gizli Tarihi (Milli İstihbarat Teşkilatı) – Tuncay Özkan

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2015
Eklenme: Ocak 18th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 680
Yazar: Tuncay Özkan

1.874 Kişi Tarafından Görüldü

Mitin Gizli Tarihi (Milli İstihbarat Teşkilatı), Türkiye’de hakkında en çok soru işareti bulunan kuruluşlardan biri olan MİT’in tarihini (Milli İstihbarat Teşkilatı) ve ona dair bilinmeyenleri içermektedir.

Özkan, kitabı yazarken, yalnızca MİT’e dair merakları gidermeyi değil, bu konuyu araştıracak kişilere kapsamlı bir kaynak sunmak üzere, kimi örgütlenmeler ve eylemleri açıklığa kavuşturmayı da amaçlamıştır.

Kitap, Osmanlı’da istihbarat yapılarının anlatıldığı ilk bölüm ile başlamaktadır. Kitapta Azerbaycan’daki darbe girişimine katılan MİT mensuplarından JİTEM’e, ünlü MİT raporundan Pkk ile mücadeleye, istihbarat kurumları arasındaki koordinasyonsuzluktan MİT’in personel politikasına kadar son derece eşsiz bilgiler var.

Milli İstihbarat Teşkilatı bir kitap için demeç vermiş, görüşlerini açıklamış ve sorulan sorulara yanıtlar vermiş. Bununla birlikte, yine ilk kez olmak suretiyle, emekli bir mensubunun kitap için mülakat vermesine MİT tarafından izin verilmiş.

Mit’in Gizli Tarihi (Milli İstihbarat Teşkilatı) Kitap Giriş Bölümü

Bu kitap, Türkiye’de üzerinde en çok soru işaretlerinin bulunduğu kuruluşlardan birisi olan MİT ve onun bilinmeyenleri üzerine yazılmıştır.

Kitabı yazarken sıradan, sokaktaki bir Türk yurttaşının MİT hakkındaki merakları ile, bu konuda araştırma yapacak insanlara malzeme oluşturacak örgütlenmeleri ve eylemleri ortaya çıkarmaya özen gösterdim.

Kitabı yazma fikri öncelikle Arena için hazırlanmaya çalışılan bir MİT belgeselinin araştırmalarının sonucunda ortaya çıktı. Araştırmalarımız sırasında en önemli sorun MİT yetkilileriyle bir diyalog kurabilmek ve kitaba girebilecek bir görüşler birikimini onlardan alabilmek olmuştur. Bunun yapılmaması durumunda tek sesli,renksiz ve yanlı gibi görülecek bir çalışmanın ortaya çıkması en büyük korkumuzu oluşturmuştur.

Bu amaçla yapılan başvurulara, uzun süren görüşmelerin ardından olumlu yanıtlar alınmıştır. MİT’in bugünkü kadrolarında bulunan en üst düzey yetkililerin bir kısmıyla yüz yüze görüşme yapmak mümkün olmuştur. Bu görüşmelerin sonucunda MİT’e iletilen yazılı soruların bir kısmına yanıt’da alınabilmiştir.

içindeki kullanım alanları ilk kez bu şekliyle karşınıza çıkacaktır. Kitap’da yanıt aramak istediğimiz bir soru da usta gazeteci Uğur Mumcu’nun yarım kalan araştırmasında dile getirilen Apo-MİT ilişkisi oldu. Abdullah Öcalan’a gidip bunu sormak ve araştırmak istedik. Randevu için girişimlerde de bulunduk ama engellendik. Bu konu da sayfaları çevirdikçe karşınıza gelecek olaylardan biridir.

Bu kitabın hazırlanmasında büyük emekleri geçen, düzeltmeler yanlışların ayıklanmasında onca işlerinin arasında benim için çaba gösteren bütün dostlarıma, bizimle görüşmeyi kabul eden, etmeyen herkese; adlarını buraya koyamadığım aydınlık kafaları ve yetenekleriyle beni etkileyen MİT yöneticileri ve mensuplarına , öğretim üyelerine, sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Bu röportaj da kitaptaki yerini almıştır.Ayrıca MİT’den emekli olmuş veya ayrılmış çok sayıda kaynak ile görüşmek mümkün olmuştur. Bunlardan çok azı görüşmelerde tartışmaya ve eldeki bilgileri karşılıklı değerlendirmeye ikna olmuşlar, diğerleri ise bizi dinlemekle yetinip ve çalışmalarımızda başarı dileyerek kendilerini aramamamızı istemişlerdir…

Emekli istihbaratçıların aktif halde bulunanlardan daha ürkek oldukları hiç kuşku götürmez bir gerçektir. Araştırmalar sırasında ulaşılan insanlar ancak araya başka hatırlı dostlarını koyarak görüşmelere ikna edilebilmişlerdir.

Bu görüşmelerin yapıldığı yerler ve mekanlar çoğu kez kalabalık çarşılar, uzun yolculuklara çıkılan araçlar, Hürriyet Gazetesi’nin Ankara Bürosundaki Arena bölümü, postane önünde başlayıp kasaba veya köy evlerine kadar uzanan bir mekansal farklılaşma içinde olmuştur.

Araştırmalarım sırasında hiç bir yardımı esirgemeyen T.B.M.M Kütüphanesi çalışanlarına ve özellikle Müdür Yardımcısı Ali Rıza Cihan’a ayrıca teşekkürü borç biliyorum.

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.