Kitle İletişim Kuramları (Egemen ve Eleştirel Yaklaşımlar) - Levent Yaylagül - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Kitle İletişim Kuramları (Egemen ve Eleştirel Yaklaşımlar) – Levent Yaylagül

Kitle İletişim Kuramları (Egemen ve Eleştirel Yaklaşımlar) – Levent Yaylagül

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2019
Eklenme: Ocak 18th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 197
Yazar: Levent Yaylagül

2.071 Kişi Tarafından Görüldü

Bir iletişim öğrencisinin ana akım ve eleştirel kuramlarla ilgili bilmesi gerekenlerle ilgili temel bilgileri veren bir kitap. Başlangıç için bu kuramları özet bir şekilde sunuyor. Eğer bir de iletişim öğrencisi yüksek lisans ve doktora yapmayı planlıyorsa geç olmadan bu kuramlarla ilgili eksikliklerini tamamlamalı.

Bu kitap iletişim teori ve kuramlarını öğrenmek isteyen her öğrencinin mutlaka okuması gereken bir başvuru kitabıdır. Hatta bana göre eğer ilk okunması gereken kurama giriş kitaplarındandır.

Nasıl ki bir iletişim öğrencisi için iletişim kuramlarını öğrenmek zor bir işse, bir iletişim hocası içinde bu kadar detaylı bir konuyu öğrenciye aktarmak zordur. Bu kadar çetrefilli bir mevzuyu, bu kadar yalın bir dille anlatmak ve lafı uzatmadan özetlemek üstesinden zor gelinebilecek bir iştir.

Kitle İletişim Kuramları Kitap Özeti

Medya var olan toplumsal yapının sürdürülmesinde ve yeniden üretilmesinde çok önemli ideolojik ve ekonomik işlevleri olan önemli kurumlardandır.

özellikle küreselleşme sürecinde medyanın çok uluslu şirketler ve onların yerli ortakları tarafından kontrol edilmesi yaşanan sürecin anlaşılmasında iletişim kuramlarını çok daha önemli bir hale getirmiştir.

Bu kitapta, kitle iletişim kuramlarına yönelik egemen ve eleştirel bakış açıları bütünlüklü bir şekilde ele alınmakta ve kitle iletişiminin ekonomik ve ideolojik işlevleri eleştirel bir bakış açısıyla sunulmaktadır. Bunu yaparken tarihsel bir gelişim süreci içerisinde egemen ve eleştirel yaklaşımlar, kendi epistemolojik ve metodolojik bütünlükleri içerisinde değerlendirmektedir.

Ekonomi politik, iletişim endüstrilerinde 1990’lı yıllardan itibaren dört temel yaklaşım olduğunu ortaya koymuştur. Bunlar; sayısallaşma, birleşme, deregülasyon ve küreselleşmedir.

Sayısallaşma , bilgisayar sistemlerinin iletişimin her aşamasının ve özellikle kitle iletişim sürecinin temel parçalarından biri haline gelmesidir. Yani elektronik iletişimde bilgisayarın ikili (binary) dilinin kullanılmaya başlamasıdır. Bilgisayar teknolojisinin dahil olmasıyla iletişim alanında bir yöndeşme (convergence) ortaya çıkmıştır. Yani farklı iletişim araçları bilgisayar teknolojilerinin gelişmesiyle birleşmiştir. Deregülasyon ise, 1980’li yıllardan itibaren kamusal kaynakların ve sektörlerin hükumetler aracılığıyla küresel sermayenin hizmetine sunulması ve bu alanların sermayenin kar edebileceği alanlar haline getirilmesidir.

Özelleştirmelerle hükümetler kamu medyasına verdikleri desteği azaltarak ya da geri çekerek kitle iletişimini Avrupa’da ve dünyanın pek çok yerinde sermayeye açmıştır. Küreselleşme süreciyle de ulus-aşırı kitle iletişim holdingleri bütün dünyadaki iletişim içeriklerinin üretim, dağıtım ve tüketim süreçlerini kontrol etmeye başlamışlardır.

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.