Kara Delikler ve Bebek Evrenler - Stephen W. Hawking - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Kara Delikler ve Bebek Evrenler – Stephen W. Hawking

Kara Delikler ve Bebek Evrenler – Stephen W. Hawking

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2018
Eklenme: Ocak 18th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 122
Yazar: Stephen W. Hawking

1.726 Kişi Tarafından Görüldü

Stephen Hawking, evrenin bilinmez ve anlaşılmaz bir şey, insanın sezebileceği, fakat hiçbir zaman tam olarak analiz edemeyeceği veya kavrayamayacağı bir şey olduğu görüşüne katılmaz. Ona göre bu görüş dört yüz yıl önce Galileo tarafından başlatılan ve Newton tarafından devam ettirilen bilimsel devrimlere karşı haksızlık etmektedir. Onlar evrenin en azından bazı alanlarının, gelişigüzel şekilde davranmadıklarını, kesin matematiksel yasalar tarafından yönetildiklerini gösterdiler.

O zamandan beri geçen yıllar içinde Galileo ve Newton’un çalışmalarını evrenin hemen hemen her alanına yaymış bulunuyoruz. Hawking’e göre evrenin tam bir teorisini ortaya koyabiliriz. O durumda aslında Evrenin Efendileri olacağız.

Olay yaratan çok satan kitabı Zamanın Kısa Tarihi’nde, Stephen Hawking, kelimenin tam anlamıyla, fiziğe, evrene, gerçekliğin kendisine bakışımızı değiştirdi. Kara Delikler ve Bebek Evrenler’de Stephen Hawking’in 1976 ile 1992 yılları arasında yazdığı bazı yazılar yer alıyor.

Yaygın olarak Einstein’dan beri en parlak teorik fizikçi sayılan Hawking, bu on üç yazı ve bir söyleşide, evrenimizi anlamamıza yarayan şaşırtıcı bir olanaklar dizisini ortaya çıkarıyor.

Kara Delikler ve Bebek Evrenler Özeti

Hawking diyor ki “Evren’in ilk durumunda evrimini tamamen belirleyen bir yasalar kümesi olması gerekir. Bu yasalar Tanrı tarafından buyrulmuş da olabilir buyrulmamışda olabilir, önemi yok. Fakat göründüğü kadarıyla O Evren’e yasaları bozmak üzere müdahale etmiyor.

Burada daha sonra Evren’deki her şeyin bilim yasalarına göre evrimle belirlendiği görülmektedir; bu yüzden bizim nasıl geleceğimizin efendisi olabileceğimizi anlamak zordur.” (burada demeye çalıştığı, evren birbirini tetikleyen, dolayısıyla birbirinin sebebi ve sonucu olan değişmez ve kesin yasalardan ibaret ise bir kukladan ibare tizdir, ve kukla olmadığımız, seçimlerimizin hür irade ile gerçekleştiğini düşünmemiz yalnızca bir yanılsamadır, bu yanılsama konusuna geleceğim tekrardan.) devam eder “Lakin Evren’deki her şeyi belirleyen bir büyük birleşik teori olduğu fikri bazı güçlükler ortaya çıkarır.”

Her şeyi belirleyen birleşik teori tüm her şeyin öngörüşünü bize olası kılacak teoridir, tüm her şeyin teorisi olduğu için dolayısıyla her teoriyi içerir, bundan sonra yazıda kullanıldığında bunun üç farklı soruda üç farklı teoriyi temsil ettiğinin bilincinde oluyoruz.

1. Soruda evrenimizin kendi kendine nasıl meydana geldiği sorgulanır, burada her şeyin teorisinin içinde olan “çoklu evrenler” teorisi ele alınır,
2. Soruda gen havuzumuzun evreni anlamamız konusundaki yeterliliği sorgulanır, “evrim” teorisi,
3. Soruda ise özgür irade sorgulanır, evrendeki yasalar belirliyse ve bu yasalar evrene hükmediyor sa kafamıza da hükmeden, davranışlarımıza yön veren bu yasalardır irademiz değil der Hawking. Yani genel olarak “makroevrendeki yasaları” denebilir

Evrime ve çoklu evrenlere teori demiş olmam bunların ilkinin tartışılmaz bir yasa ikincisinin ise çok güçlü alt yapısı olan ama kanıtlanması pratikte imkansız olan bir yaşamsı olduğu gerçeğini değiştirmez, çoklu evrenleri Hawking de dahil çoğu fizikçi kabul eder, evrimi ise zaten kabul etmeyen hayal dünyasında yaşıyordur kabul etmediğini fazla yerde açığa vurmasın.

Teori ve yasa arasındaki fark örnekle; Evrim işleyişi teoridir ve asla yasa olmayacaktır, evrimin kendisi ise yasadır. Her şeyi belirleyen teorinin varlığına dair bir kaç güçlük vardır der ve güçlükleri üçe ayırır;

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.